м/к „САМАРА“ помага за обезопасяването на „VERA SU“

03.10.2021

Многоцелеви кораб „САМАРА“ участва за втори път в операцията по обезопасяване на заседналия „VERA SU“.

Сервизния катер  „САМАРА“ собственост на Варса Шипинг ООД отплава на 2 октомври от пристанище Варна, по искане на Националния оперативен щаб и съгласувано с Морска администрация. Катерът ще участва в операция по обезопасяване на заседналия до защитена  м-т  Яйлата, турски кораб „Вера Су“.

„САМАРА“  е единствения плавателен съд в акваторията на североизточното ни Черноморие, който е с капацитет да осъществи операцията, поради малкото си газене и товароподемност 55 т. Мястото на засядането е много плитко и е невъзможно да бъде достигнато от друг плавателен съд с тези възможности.

Чисто новият сервизен катер „САМАРА“ отплава натоварен с празни IBC контейнери и оборудване за прехвърляне на горивото. Катерът пренощува на пристанище Каварна и отплава на 03.10 в 06.30 часа при изгрев, за да участва за втори път в спасителните операции. Първият път, в който „САМАРА“ участва в операция по обезопасяване на Vera Su, беше на 27-28 септември,  когато беше прехвърлено част от горивото, а в сегашната операция се очаква да бъдат прехвърлени и останалото гориво и масло на борда.

На борда на „САМАРА“ освен екипажа начело с капитан Петър Петров се намира оперативна група от Поддържане чистотата на морските води/ПЧМВ.

САМАРА
SAMARA
Varsa Shipping Ltd.

Copyright © 2016. All Rights Reserved